English  Dutch
®®

20. junij 2016

Kako je Marco Polo iz Italije okrog leta 1300 kupoval stvari na Kitajskem? Sredstev še ni mogel nakazati preko sistema SWIFT! S sabo je vzel stvari, za katere je vedel, da si jih želijo in jih prodal Kitajcem za stvari, ki so jih hoteli Italijani. Kitajci so znali presti svilo in Italijani so znali izdelati marsikaj, kar so hoteli Kitajci. Kitajci mu za te stvari niso plačali v italijanskem denarju!

Poglejte, koliko kitajskih izdelkov se proda po celem svetu in Kitajci ŠE VEDNO zadržujejo valuto v svoji državi, saj nočejo, da bi jo kdo manipuliral. Zakaj to lahko počnejo ONI, mi pa ne?

Pri Coca Coli so zgradili tovarno na Kitajskem, ker jo številni hočejo piti. Kitajci kupujejo Coca Colo in jo plačajo s kitajskim denarjem, toda v podjetju Kitajskega denarja ne morejo odnesti izven Kitajske. Zato ZAPRAVIJO kitajski denar NA Kitajskem in kupijo tam narejene izdelke in jih uvozijo v ZDA in prodajo trgovini Walmart. Walmart proda izdelke ljudem, ki jih ljudje plačajo z USD, s katerimi lahko potem plačajo Coca Coli.

SPURT

Če lahko kupimo jabolka s SPURT in jih prodamo za 10 EUR, imamo zdaj EUR. Teh 10 EUR ne pojemo, temveč z njimi KUPIMO več jabolk in jih spet prodamo. Tako s kupovanjem in prodajo dobimo, kar želimo.

Preberite si prispevek prof. Feketea

Piše o tem, kako en trgovec da drugemu kredit. Pravi denar je bil zlati kovanec, ki ga je plačala vlada ZGOLJ vladnim uslužbencem. A ko so vladni uslužbenci z njim kaj kupili, so kovance podali v obtok.

Enako je pri nas. Med seboj poslujete s SPURTI in ko imate kupca, ki vam plača z EUR, bodo ti EUR pokril menico. (Ki jo daste za izdelke, ki bi jih lahko imeli naprodaj.) SPURT je menica. Zlati kovanec je evro. Preberite si članek. To lahko naredimo s SPURT! Več izdelkov, kot je ponujenih, lažje je najti tistega, ki ga boste hoteli kupiti.

Kmetovalec ima gosenice in dobi svilo, tkalec jo pretvori v tkanino. Tkalec proda tkanino krojaču, ki iz nje naredi srajce in obleke. Ljudje z valutami te srajce in obleke pokupijo. S tem poplačajo menice. (V našem primeru je menica SPURT.)

VI morate začeti poslovati!

Vi, gospa S., lahko na primer šivate. Ljudje vedo, da znate delati lepe stvari in so jih pripravljeni plačati. Stranka vam naroči, da zanjo sešijete poročno obleko, kot tudi za njene družice.
 
Gospod M. ima tovarno tkanin. Ne šiva zaves in oblek, zgolj prodaja tkanino. Zdaj ga obiščete vi, gospa S., in rečete: "Imam stranko, ki želi poročno obleko. Potrebujem vašo tkanino, a jo potrebujem na kredit. Plačala vam bom s SPURT (nekoč bi rekli: "Podpisala bom menico."), vi mi daste tkanino in jaz vam bom plačala takoj, ko dostavim obleko." Ker gospa S. in gospod M. že več let sodelujeta, bo gospod M. dostavil tkanino, za katero bo prejel garancijo v SPURT. Banka pri tem sploh ni potrebna.

Ker se poznata in imata oba SPURT, gospod M. ve, da mu boste vi, gospa S., plačali, on pa vam bo vrnil spurte. Vi kot šivilja ali krojač boste seveda od stranke zahtevali polog, preden začnete delati in zahtevali celotno plačilo pred poroko, saj po poroki nevesta morda ne bo imela več denarja za obleko. A začnete že tedne prej, nevesta pride, pomeri in vidi, da ji je všeč, a preden jo odnese, zanjo plača.

Takoj, ko vi, gospa S., prejmete plačilo, obiščete gospoda M., prodajalca tkanin, in ga plačate. On reče: Če boste imeli še kakšno poroko, vam z veseljem dam še več tkanine.

Uporabite SPURT kot menico. Oseba, ki kupi vaše izdelke bo plačala z EUR, vi pa lahko nato greste do dobavitelja (tkanine) in mu plačate v EUR. Banka NI tista, ki omogoča poslovanje. Banke vedno vzamejo VEČ, ker imajo svoje razkošne zgradbe.

To NI nekaj novega, v resnici je tak način poslovanja zelo STAR. Celo banke ga vsak dan uporabljajo, toda denarja ne dajo VAM, ampak ga PORABIJO.